MENSTRUATION IS NOT A TABOO

This week, we wanted to prepare a different type of content for our blog. We thought many of you will be interested in this topic, not to mention how important we consider it to able to talk about this topic openly on our social media. Our brand aims to support Women who are strong enough to stay afloat in the storms of life. We are proud of you, dear Fanna Women, and we are grateful to you for making our brand even more special with your presence.

In case you are here for the first time, click here to read more about the FANNA Women membership. Read more about our community, our sustainable mission and many more on our blog.

What is it like to be a woman?

We are capable of constant renewal and adaptation, we are capable of forgiveness and unconditional love. We are pretty much the same, yet we are very different. Our diversity makes us valuable, makes us special. Kindness, care, beauty and charm resides in us all. The FANNA Women interview series are made for this specific topic. In our interview series we had two guests so far, who have become important members of our brand over the years. You can read more about the interviews here.

If you wish to share your story and inspire others, feel free to contact us. 

AFRICA BORN IN MY HEART ASSOCIATION

This association was established in 2017 and has been improving the daily lives of people living in Manafwa, Africa ever since. Medical examinations and preventive sessions related to fertility awareness, body awareness, menstruation and period poverty are also covered by professionals who also focus on examinations, treatments and education affecting the health of women and adolescent girls. Click here to be forwarder to the association’s page.

The association’s thoughts on period poverty:

‘Period poverty, in its most general formulation, means that women and girls drop out of work as well as school during their period because they do not have access to menstrual hygiene products needed. However, it is much more than that, because girls and women living in period poverty not only do not have access to the necessary products, they do not get educated enough on the topic and they do not have access to clean and safe washrooms as well. When period poverty is present in any area, it creates a bad situation in terms of gender equality. If these girls would have all the essential products and education related to their period, they would less likely to drop out of school, and they could build good social relationships easily.’

We want to support the Africa Born In My Heart association with 3% of the incoming orders in March, in order to provide women with necessary hygiene products for their period. Together with the Africa Born In My Heart association, we believe in the power of teamwork and that huge changes can be achieved with the slightest help.

Femininity is a beautiful process that is full of events, adventure, joy, but also sometimes is full of difficulties. We all carry our own meaning of life, a soul, great desires and a huge heart. We want society to accept us the way we are. We want to be seen as equal to others. We want to be able to live in a safe, loving environment. All of this might seem obvious for many of you, but it’s not for all. A perfect example for this is period poverty, such a powerful event about which people talk little or nothing at all. This topic affects thousands of women and young girls around the world. In many places, menstruation is a taboo subject, although we think it would be necessary to educate both adolescent girls and boys that menstruation is not a thing to be ashamed of, but it is more of a natural process in woman’s life. In today’s modern world, we are unfortunately very far from such a positive experience regardin period processes. This way, we decided to contribute to the purchase of hygiene products for women and girls experiencing period poverty. Young women in difficult financial situations are often left alone to deal with this experience, because menstruation and all its forms are basically a taboo topic in their environment. Women and girls experiencing period poverty are unable to buy a tampon, pad, or other hygiene products of the need during their monthly cycle. The products that they use to “replace” them are not only unhygienic but can also be a threat to women’s health.

A MENSTRUÁCIÓ NEM TABUTÉMA

Úgy döntöttünk, hogy a héten egy, az eddigiektől eltérő írással készülünk nektek. Úgy gondoljuk, sokatok számára érdekes lehet a téma, arról nem is beszélve, hogy milyen fontosnak tartjuk azt, hogy erről nyíltan tudjunk beszélni a közösségi felületeinken. Márkánk célja továbbá is az, hogy hozzátok hasonló, erős Nőket támogasson, akik a határaikon kívül is otthonosan mozognak, és az élet viharaiban is könnyen talpon maradnak. Büszkék vagyunk rátok, drága Fanna Nők, és köszönjük, hogy jelenlétetekkel még különlegesebbé teszitek márkánkat.  

Ha most jársz először a honlapunkon, sok szeretettel köszöntünk és örülünk, hogy itt vagy! Közösségünkről, a FANNA küldetéséről és a FANNA Nő Tagságról itt olvashatsz bővebben.  

Valójában mit is jelent nőnek lenni?

Mi nők képesek vagyunk a folyamatos megújulásra és az alkalmazkodásra, képesek vagyunk a megbocsátásra és a feltétel nélküli szeretetre. Egyformák vagyunk, mégis nagyon különbözünk. Sokféleségünk tesz minket értékessé, olyan különlegessé. Ott lakozik bennünk a női kedvesség, a részletekre való odafigyelés, az érdeklődés, a szépség, a báj és a segítőkészség. A FANNA Nők interjúsorozat pont ezzel a témával foglalkozik, ahol eddig két vendégünk volt, akik a márka oszlopos tagjaivá váltak az évek során. Az interjúról bővebben itt olvashattok. 

Ha szeretnél velünk együttműködni, vagy úgy gondolod, hogy a Te történeted másokat is inspirálna, vedd fel velünk a kapcsolatot.

SZÍVEMBEN SZÜLETETT AFRIKA EGYESÜLET

Az egyesület 2017-ben jött létre, és azóta is az számos területen teszi jobbá a Manafwában élők mindennapjait. A termékenységtudat, a testtudat, a menstruáció és a menstruációs szegénységgel kapcsolatos orvosi vizsgálatokat, és preventív foglalkozásokat is folytatnak, és kiemelten foglalkoznak a nők és kamaszlányok egészségét érintő szűrésekkel, vizsgálatokkal, kezelésekkel és oktatással. Az egyesület oldala itt megtekinthető.

Az egyesület gondolatai a menstruációs szegénységről:

’A menstruációs szegénység legáltalánosabb megfogalmazása szerint azt jelenti, hogy a nők, és lányok a menstruáció idején kimaradnak a munkából, valamint az iskolából, mert nem áll rendelkezésükre semmilyen menstruációs higiéniás termék. Azonban ennél sokkal többről van szó, mert azok a lányok és nők, akik menstruációs szegénységben élnek nem csak a szükséges termékekhez nem jutnak hozzá, nem részesülnek menstruációs higiéniával és/vagy egészséggel kapcsolatos oktatásban sem, nem állnak rendelkezésükre megfelelő tisztaságú és biztonságos mosdók és/vagy nincs lehetőségük olyan számunkra természetesnek tűnő dologra sem, mint hogy megmossák a kezüket. A legtágabb értelemben véve pedig idetartozik még a megfelelő hulladékkezelési módszerek hiánya is. Amikor egy területen a menstruációs szegénység jelen van, az a nemek közötti egyenlőség tekintetében különösen rossz helyzetet von maga után. Amikor a lányoknak ennyit kell hiányozniuk az iskolából könnyebben lemaradnak a tananyaggal, nem tudnak olyan jó szociális kapcsolatokat kiépíteni és ez az egész hátralévő életükön át tartó hátrányt okozhat nekik.

A márciusi bevételek 3%-val támogatni szeretnénk a Szívemben Született Afrika egyesületet, hogy minél több nőnek biztosíthassanak egy szükséges, menstruációs csomagot. Hiszünk az összefogás erejében és abban, hogy a legkisebb segítséggel is hatalmas változásokat lehet elérni. 

A nőiesség egy gyönyörű folyamat, ami tele van eseménnyel, kalanddal, örömmel, de néha egy kis nehézséggel is. Mindannyian ésszel, lélekkel, nagy vágyakkal és hatalmas szívvel rendelkezünk. Szeretnénk, ha elfogadnának és szeretnének bennünket olyannak, amilyenek vagyunk. Szeretnénk, ha egyenlőknek tekintenének minket másokkal. Szeretnénk, ha biztonságos, szerető közegben tudnánk kiteljesedni. De mindez, akármilyen egyértelműnek és magától értetődő dolognak tűnhet, sokaknak nem az. Tökéletes példája ennek a menstruációs szegénység, amiről az emberek egyáltalán nem, vagy csak keveset beszélnek, pedig ez egy világszerte több ezer nőt és fiatal lányt érintő téma. Sok helyen a menstruáció a tabutémák közé tartozik, pedig szerintünk elkerülhetetlen lenne felvilágosítani a serdülőkorba lépő lányokat és fiúkat egyaránt, hogy a menstruáció nem egy szégyelni való dolog, hanem egy természetes folyamat egy nő életében. A mai, modern világban a természetes folyamatok ilyen pozitív szemléletű megélésétől sajnos már igen távol szakadtunk. Éppen ezért úgy döntöttünk, hozzá szeretnénk járulni a menstruációs szegénységben elő nők és lányok higiéniai termékek megvásárlásához. A nehéz helyzetben élő fiatal nők sokszor magukra maradnak, mert a szegénység és annak minden formája alapból tabu témának számíthat a környezetükben, a havi ciklust érintő témákról nem is beszélve. A menstruációs szegénységben élő nők és lányok nem tudják a havi vérzésük idején a tampont, betétet vagy az általuk preferált higiéniai termékeket megvásárolni, az azokat „helyettesítő” termékek azonban nemcsak, hogy nem higiénikusak, de veszélyt is jelenthetnek a nők egészségére. 

Recommended Articles